knäck

Knäck är en vanlig typ av hemgjort godis bestående av sirap, socker och grädde som kokas ihop och som ofta smaksätts med hackad mandel. När smeten har kokats ihop till lagom konsistens fördelas den i veckade små pappersformar där den får stelna. Inget julgodis har stått emot alla växlingar så väl som den klassiska knäcken. Knäck är, möjligen i sällskap med ischoklad, att betrakta som en obligatorisk del av ett svenskt julfirande.



Du behöver:


  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl hackad mandel

Gör så här:


Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull (så att det inte bränner fast).

Låt Koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur vid kastrull du har. Ju vidare kastrull desto snabbare går det.

För att se när knäcken är klar gör man "kulprovet". Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.


När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.


Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.


Förvara i burk med smörpapper mellan lagren.


kommentera mig
Postat av: petra

mums vad de ser gott ut :D

2008-11-10 @ 21:55:56
URL: http://peetrarudin.blogg.se/

Skriv nått kul=):

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0