Hej!

Första advent idag alltså.. skulle åkt till gamla linköping med erica + familj.. men ja hade massa annat som måste fixas.. sen va ja å fikade hos farmor, som flyttat till mantorp!

i fredags mötte jag upp erica på station i linköping. sen drog vi oss ut till tornby, handlade lite, sen hem igen.. hon va inte riktigt sig själv.. lite trött, inte hungrig det minsta.. visade sig att hon hade feber efter 5-års sprutan! så hon var så lugnt. låg å kollade på piff och puff medan ja satte upp julgardiner=) på kvällen när patrik och Jenny kom hade febern stigit till 39,1, men med lite alvedon i kroppen gick det ner till 36,6 och sen va hon jättepigg=)

i lördags bkade ja pepparkakor.. å började även på pepparkakshuset, som ska göras färdigt nån dag=) bakade pepparkaksbullar också=)

imorn blir det skola som vanligt. å på onsdag blir det ullared=) jiippii!

nu ska ja greja lite.. sen blir det erik å mackan ikväll=)

ses

första advent

Vinden susar i advent
och vårt första ljus blir tänt.
Barn som har det svårt i världen,
Gud bevare dem på färden.





När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla är så glada
att fira få advent



söndagsäventyr=)

Hopp.. haft en riktigt söndagsäventyr nu på kvällen..

morfar kom till oss som vanligt, men denna gång hade han en kvinna med sig....?! jo.. då va det så att morfar hade varit på city gross och sedan tappat bort nyckeln till bilen! Sen har han väl flirtat med kvinnan och fått henne till att skjutsa hem honom till oss!=)

Eftersom Niklas jobbar blev ja tvungen att ringa Johanna, vi åkte till city gross och kollade runt lite.. ingen nyckel upphittat på city gross..

morfar satte i gång med en skruvmejsel och bände upp bakluckan.. men ingen nyckel där.. =) hehe.. ja gick bort till kundvagnarna och kollade, å jo där hittade ja faktiskt nyckeln! skruttiga gubbar borde inte få köra bil!=)

slutet gott allting gott!=) Tack Johannagumman för att du hjälpte oss=)


chip å välkommen till min kommande vecka

Hej! har städat hela huset idag.. å möblerat mitt rum lite. så det blir bättre med alla julsaker sen=) bara en vecka till första advent.. mycket som ska hända innan dess..

imorn å på tisdag ska ja på läger, utanför sparreholm nånstann?? ajja..

kommer förhoppningsvis hem tillräckligt tidigt på tisdag för att åka direkt till linhem för att kolla på Ericas gympavslutning, hon blev så besviken nbär ja sa att ja kanske inte kunde komma!

på onsdag är det vfu-presentation och plugga lite till torsdag då det är uppsatspresentation..

på fredag kommer familjen hit och vi ska göra julkorv! då ska ja också göra pepparkaksdeg

På lördag ja ska göra mitt pepparkakshus.. ska bara tänka ut vad ja ska göra iår.. lutar åt villa villerkulla! sen ska det putsas och fejas lite till advent.. upp med stjärnor och ljusstakar.. kanske det blir ett lussekattsbak till då med!

på söndag blir det nån form av julskyltning, antigen i mantorp eller i gamla linköping! får se..

det är min vecka det!, fullt eller vad?=)

Lucia

Lucia firas den 13 december och markerar tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Innan den gregorianska kalendern infördes under 1700-talet inföll lucia samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Traditionen har genomgått flera olika faser av tillägg, och det var först under det tidiga 1900-talet som den blev allmänt spridd i Sverige.


 



Traditionen som förekommer i Sverige (se även Sveriges Lucia) har spritt sig från Västergötland och Värmland till hela Sverige och under 1900-talet också till andra områden såsom finlandssvenska områden i Finland, som Åland, och i viss mån även till Danmark, Norge, samt bland svenskättade i USA. Lucia är ett sicilianskt namn som betyder den ljusa och kommer av latinets lux, lucis, som betyder ljus.


I Italien firas Lucia genom att barnen lämnar över mat till Lucia och till den "flygande åsnan" som hjälper henne att ge presenter. Om de råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda.


advent

Om en vecka är det första advent!!

Första advent, fjärde söndagen före juldagen och första dagen i kyrkoåret, egentligen Första söndagen i Advent.

Första advent är en traditionellt sett stor kyrkogångsdag. Önskemålen om förnyelse av gudstjänsten är på de flesta håll sparsamma, och särskilt psalmvalet är svårt att förändra. En adventsgudstjänst utan Bereden väg för Herran och Hosianna förekommer sällan.

Denna dag tänds det första ljuset i adventsljusstaken. Seden är dock inte så gammal i Sverige, inte förrän på 1930-talet blev ljusstaken med fyra ljus vanlig i de svenska hemmen. Levande ljus har däremot alltid varit en viktig del av julen. De få levande ljus man tillverkade i allmogehemmen sparades till julen. Under årets mörka tid fick man i övrigt nöja sig med att försöka se något i skenet från den öppna spisen.

Som alla våra traditioner kommer advent från Tyskland!



Elektriska adventsljusstakar i fönstren får hela Sveriges utseende att ändras "över en natt" vid just första advent. Numera förekommer det dock på många håll att de tas fram redan på fredagskvällen eller ännu tidigare i november. Dessa elektriska adventsljusstakar har för övrigt sju ljus, emedan det endast finns fyra adventssöndagar.

En av sveriges största exportvaror är den elektriska elljusstaken! bara i Sverige säljs fortfarande cirka 1 miljon elljusstakar! Den sägs finnas i 95 % av alla svenska hem! Den första tillverkades 1934, av Oskar Andersson som jobbade på Phillips lager. en julsucce var född!


hepp

hej! vart ledig ida.. så jävla skönt att entligen få sova ut=)

Efter mitt Amis-besök igår drog ja iväg till mjölby och träffade Tessan och Wilma, Även Ewe va där, och Elin kom också lite senare! Länge sen ja träffade dom! roligt!

Sen ä det också fuskigt att Tessan med familj drar iväg på göteborg ikväll.. ja villl också gå på jul på Liseberg!! en annan gång kanske!


igår å idag har ja suttit å sytt lite.. ja ä nog lite tokig av mej,, ska inte lägga in några bilder, men kan säga att det hör julen till!=)

om en stund ska ja börja göra sushi. ska prova på att göra det själv=) Johanna kommer å smakar sen=)

vi ses puss

hej mitt namn är Ivan, Boring

nä.. mitt namn är Karin, Boring. Just nu ä det mesta tråkigt..

å jag vet attd et är extremt tråkigt när ja skrev om skolsaker.. men just nu kretsar mitt liv kring skolan, det är såå mycket som ska göras å man fattar inte allt, så det är skitjobbigt.. men det ä en uppåtperiod just nu. snart kanske det kommer en neråtperiod. kan man ju hgoppas..

ja vill ha mera tid. mera tid med vännerna.. träffar dom ju nästan aldrig, mer tid med familjen, vill kunna pyssla mycket mer, men det finns ingen tid!! snart förhoppningsvis!


nä. som vanligt måste ja nu till skolan! suck pust stön

vi ses.

sovmorgon

Aha.. så otroligt skönt att få sova ut.. fått sova ända till 20 över 8!

idag behöver ja inte ens åka till norrköping.  för Amis kommer hit, vi ska till wasa och göra en uppgift, sen ska vi skriva på vår uppsats.. den ska handla om utomhusmatlagning... spännande va??=/

Hela veckan kommer handla om den där j***a uppsatsen.. sen blir det läger nästa vecka.. presentationer av olika uppgifter, å ledig på fredagen.. då kommer familjen och vi ska som vanligt göra julkorv! Sen är det första advent.. får se om det blir nått i mantorp, annars följer ja me familjen till gamla linköping! men det är ju tradition att jag å Tessan köper lotter på kyrkans hus=) får se hur det blir!

om 40 min måste ja åka till station å möta Amis, hon gillande visst inte min vägbeskrivning=)

nä.. nu ska ja äta frulle=)
vi ses. puss

hej

Varit en lugn helg.. länge sen ja va ute på galaj=)

i fredags sov ja halva kvällen..

igår umgicks jag med Johanna på kvällen.. men hon jobbar ju idag så det blev lugnt! hejade på Lukas och Alice å Måsse.. långe sen jag såg dom=)

idag blir det lugna gatan me.. hatar söndagar...

veckan som kommer blir katastrof.. ska skriva en uppsats, vet inte vad den ska handla om... ingen fattar nått...

nu ska jag lägga mig framför tv:n å bestämma om ja ska me upp i januari!

vi hörs. puss

suck..

Känner mig inte mänslig längre.. såå grymt trött.. har sovit i 2 timmar efter ja kom hem.. man anstränger sig, men får ytterst lite tillbaka! orkar inte ens diskutera saken!

skulle jag gå å lägga mig nu skulle ja inte vakna förrän kl 12 imorn förmiddag.. känn det som..

men men

tacka gud att ja inte har nått liv å inte har nått planerat ikväll! hade aldrig orkat=)

psssssssssssccccccchhhhhhhht

Lång dag idag.. trodde vi gick till 3.. men det va till 5! 

sutit å lyssnat å pratat å tjaffsat i skolan idag.. blir så trött på att hon aldrig kan tala klarspråk, varför prata runt det, varför inte bara säga rakt ut... jo för att hon vet antagligen inte.. för det ä ju inte hon som har gjort kursen från början. hon har ju bara tagit över den..aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

imorn å på fre har vi hantverksdagar.. ska julpyssla lite.. blir förhoppningsvis bra!

snart dags att gå å lägga sig, så man orkar!

puss

Sunes jul

Love Sunes jul.. säkert tillsammans med många andra., i alla fall Tessan och Hanna.. ska som vanligt fösöka få ihop till en Sune-kväll iår.. förra året lyckades vi tyvärr inte..

Sunes jul, SVT:s julkalender från 1991

Manuset bygger på Anders Jacobsson och Sören Olssons barnboksfigur Sune och författarna skötte också lucköppningen. Sunes jul blev mycket uppskattad av tv-tittarna och sändes därför i repris under december 1996 men då inte som julkalender.

kalendern får vi följa familjen Anderssons julförberedelser från den 1 december till självaste julafton! Det är mycket som ska hinnas med, Sune ska köpa en julklapp till Sophie, granen ska hugga, knäcken ska kokas och mycket mer.
Det är mycket som händer och för det mesta blir det väl inte riktigt som det var tänkt från början, i alla fall inte som Rudolf har tänkt.



Del 1 - Julkortet
Del 2 - Sophie!

Del 3 - Tjejgrej 
Del 4 - Hockeyklubban

Del 5 - Skidvallan 
Del 6 - Skrik- och gapsjukan

Del 7 - Partyt

Del 8 - Julbordet

Del 9 - Rollen

Del 10 - Julspelet

Del 11 - Varuhuset

Del 12 - Krig!

Del 13 - Lucia

Del 14 - Julbaket

Del 15 - Pulkapappa

Del 16 - Julstädning

Del 17 - Farmor och Farfar

Del 18 - Julgranen

Del 19 - Julpynt

Del 20 - Skolavslutning

Del 21 - Julrim

Del 22 - I kyrkan

Del 23 - Dan-före-dan

Del 24 - Julafton


knäck

Knäck är en vanlig typ av hemgjort godis bestående av sirap, socker och grädde som kokas ihop och som ofta smaksätts med hackad mandel. När smeten har kokats ihop till lagom konsistens fördelas den i veckade små pappersformar där den får stelna. Inget julgodis har stått emot alla växlingar så väl som den klassiska knäcken. Knäck är, möjligen i sällskap med ischoklad, att betrakta som en obligatorisk del av ett svenskt julfirande.



Du behöver:


  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl hackad mandel

Gör så här:


Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull (så att det inte bränner fast).

Låt Koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur vid kastrull du har. Ju vidare kastrull desto snabbare går det.

För att se när knäcken är klar gör man "kulprovet". Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.


När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.


Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.


Förvara i burk med smörpapper mellan lagren.


hallå igen, hur ä stan en sån kväll i november när hösten regnat bort?=)

Hej! varit i skolan idag.
haft seminarie och lite intro på novemberlägret vi har snart..
ska sova i stuga,.. för en gång skull blev det inte tält, som milla så roligt lurade i mig=)

imorn ska ja först till stan å handla lite. sen ska ja möta svägerska Jenny och följa med å hämta trollet på dagis.. hem till dom å busa lite.. följa me Erica på hennes gympa.,, även plocka me mej lite halm till vår hantverksdag!

på onsdag blir det skola hela dan.. verkstad å öva.. på tors och fre har vi hantverksläger utan övernattning.. så snarare hantverksdagar.. ska julpyssla lite. äntligen =).. göra halmfigurer, dörrkransar å lite annat!

pöss

lussekatt

Lussekatt, lussebulle, saffranskuse eller julkuse är ett bakverk som är starkt förknippad med Luciahelgen. Lussekatter är en form av bullar med en starkt gul färg som kommer av saffran

Begreppet Lussekatt hade från början inget att göra med Lucia, utan ska etymologiskt härledas till Lucifer, alltså djävulen. Det var i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatt kom till. Djävulen, i kattens skepnad, gav barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljuskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. De ljusa bullarna ansågs skrämma bort Lusse, alltså Lucifer.

I slutet av 1600-talet kom lussekatten till Sverige och mälardalskandskapen där de mer välbärgade bakade och åt dem. Först på 1800-talet när vi i Sverige började fira Lucia spreds lussekatten över hela landet och fick den folkliga koppling den numera har.


Lussekatterna kan bakas ut till en mängd olika former. Den vanligaste, den så kallade julgalten, är att de formas som ett 'S' där ändarna rullats ihop och ett russin placerats i mitten på vardera ihoprullning. Det är också vanligt att arrangera två sådana 'S', antingen korslagt eller bredvid varandra. Denna typen av lussekatt brukar kallas gullvagn, julvagn eller julkors. Ett lindebarn är en bulle formad genom att en utrullad sträng deg vikts och ändarna virats om varandra. Även större varianter förekommer, som prästens hår och såkaka. De vanligaste formerna har sitt ursprung i de forntida mönster som var vanliga på t.ex smycken och bilder i norra Europa och som kan spåras ända tillbaka till bronsåldern.


pepparkakshus

Till julen bakas det många pepparkakshus, små husmodeller med väggar och tak av pepparkaka. För pepparkakshuset är själva pepparkakan ofta tjockare, för att den skall hålla bättre. Kristyr används med fördel att pynta pepparkakor och pepparkakshus med. Kristyr gör man ofta av florsocker, äggvita och ättiksprit.

På flera platser anordnas officiella tävlingar i pepparkaksbygge.


pepparkakor

Pepparkakor är en sorts tunna, spröda kakor som får sin kryddiga smak av bland annat ingefära och kryddnejlikor, men sedan 1700-talet dock ej peppar. Pepparkakor förknippas med julen, men äts egentligen året om.

Den 9 december är pepparkakans dag

Första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige daterar sig till 1300-talet, när nerskrivna kostnader för inköp av råvaror tydligt anger att man bakade pepparkakor


glögg

Glögg är en varm (alkoholhaltig) dryck.

Seden att krydda vin finns i de flesta kulturer och i äldre tider var det vanligt eftersom vinet kunde vara av låg kvalitet på grund av dåliga lagringsförhållanden eller långa transporter. I den svenska kulturen är det varma kryddade vinet (vinglöggen) fast förankrad under den kalla årstiden i synnerhet före och under julen. Även i andra kulturer med kalla vintrar är det vanligt med varmt kryddat vin.



Under medeltiden kom seden att under vintern dricka varmt, kryddat vin till Norden och Baltikum via det tysktalande Europa. I dessa områden dricks olika varianter av drycken fortfarande, särskilt i advents- och jultider.

Glöggdrickandet är ett stående inslag i den svenska jultraditionen från Första advent till Tjugondedag Knut. Glögg säljs i Sverige mest i november och december. I vanliga livsmedelsaffärer tillhandahålls endast sådana sorter vars alkoholhalt ligger under den högsta tillåtna styrkan 2,25% (Se: Alkohollagen). Övrig glögg, gjord på lättvin eller starkvin, säljs på Systembolaget.


Glögg dricks ur små koppar och till detta serveras mandel eller nötter och russin. Det finns för ändamålet avsedda koppar att köpa i handeln, ofta tillsammans med skålar för tillbehören och gryta med varmhållning (oftast med värmeljus). Till glöggen äts pepparkakor och vid Lucia lussekatter.


matkultur dag 1

Hej! kom hem för ett tag sen.. har varit utanför norrköping, närmare bestämt Ågelsjön.. har haft första delen av vårt matkulturläger..utan övernattning denna gång=)

Idag har vi lagat mat i en kokgrop....

Vi började med att gräva en grop



ett, två..




tre, fyr=)




Sen var det dags för jakten.. men egentillverkade pilbågar




till slut hittade vi en kyckling i skogen=)




Jakten är över, och slakten kan börja..




Paketera




ner i gropen och på med locket




ungefär en timme senare, voila, mat




Man blir skitig av att vara i skogen=)




lekte lite gjorde vi me=)




fika.. pinnbröd med kanel och socker.. mumma



Mycket rolig dag! Vi har alltid kul i vår grupp, väldigt rolig humor på låg nivå, idag hade vi till exempel en väldigt givande diskussion om bananer, konstaterade att Anders hade den bästa bananen=)

aja.. ska dit imorn igen, hoppas det blir lika kul.. återkommer!
puss

polkagrisar

En polkagris är en typ av hårt godis bestående av smaksatt socker (pepparmint). Den klassiska varianten är stänger med inblandad rödfärgad smet. Det ger ett karakteristiskt röd-vit-randigt utseende. Polkagrisar förknippas ofta med Gränna, där flera tusen polkagrisar tillverkas om dagen. Polkagrisar förknippas ofta med julen.




Polkagrisens historia är dock ganska okänd. Turistnäringen i den småländska idyllen Gränna har skickligt marknadsfört Polkagrisen såsom "sin uppfinning".



Gör egna polkagrisar:

Ingredienser:

1 kg (11 dl) socker
4 dl vatten
1 msk ättikssprit
25 droppar äkta pepparmyntolja
röd hushållsfärg
matolja

Gör så här

1. Mät upp socker och vatten i en rymlig gryta (3-4 liter). Rör om och låt sockerlagen koka upp. Passa lagen när den kokar upp så den inte pöser över.


2.
Häll i ättiksspriten och sätt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills temperaturen är 155 grader, cirka 20-30 minuter. Olja under tiden in marmorskivan.


3.
Ta fram ett par degskrapor, pepparmyntolja och röd färg. Häll den färdigkokta sockerlagen på marmorskivan som ska vara kall, men lämna kvar cirka 1 dl i kastrullen.


4.
Färga den sparade lagen ganska kraftigt med röd färg. Håll den röda lagen varm medan den röda lagen dras. (Ställ den t ex i en panna med kokande vatten.)


5.
Droppa pepparmyntolja på den utrunna sockerlagen på marmorskivan. Vik upp kanterna mot mitten några gånger med oljad degskrapa. Så snart det går att ta i den heta massan, dra ut och vik ihop den med inoljade händer. Arbeta så snabbt som möjligt. Dra tills det börjar bli trögt - forma då massan till en tjock rulle och lägg den där marmorskivan är som varmast.


6.
Häll nu upp den röda lagen på marmorskivan och låt den svalna något. Lägg den som en sträng på den vita rullen. Dra ut rullen lite och vik den dubbel. Dra ut smala stänger och vrid dem lite. Klipp karameller och låt dem svalna på en bricka (dock inte på varandra). Förvara svalt.





allmänbildning

Kommer försöka allmänbilda mig själv och mina läsare nu innan jul.. =)

Därför kommer det dyka upp massa fakta kring julgrjer här på bloggen! Var glada över att ja uppdaterar! =)

Årets julkalender

Med skägget i brevlådan är 2008 års julkalender i SVT. Den har fått mycket reklam tack vare den tidigare framgångsrika duon Anders och Måns som medverkar som skådespelare. Det är dock bara Måns Nilsson som skrivit manus, tillsammans med Karl Lind. Huvudrollsinnehavare är Måns Nilsson i rollen som den lätt neurotiske Klas; Anders Johansson i hjälterollen som Lage och Sandra Huldt som den uppfinnigsrika Renée.

Intrigen börjar när de istället för att skicka sin önskelista till Tomten, skickar sin inköpslista. I deras jakt för att återställa misstaget, märker de att tomten försvunnit. I sina spaningar märker de att det finns underjordiska organisationer, som med all kraft försöker motverka julen.


julkalender i svt

Julkalendern i Sveriges Television, TV-kalendern, är en årligen återkommande TV-serie i Sveriges Television. Den sänds varje dag från 1 december fram till julafton den 24 december. Julkalendrarna har avlöst varandra och med tiden blivit en av julens viktigaste traditioner, särskilt för barn. Den första julkalendern hette "Titteliture" och visades år 1960. Från början var julkalendrarna inte egna programpunkter utan korta avsnitt som ingick i andra program. Idag är varje avsnitt i regel drygt 15 minuter långt.

Julkalendrar i Sveriges Television genom tiderna

  • 1960 - Titteliture
  • 1961 - Julbåten Juliana
  • 1962 - Storskogens tomtefamilj
  • 1963 - Den tänkande brevbäraren
  • 1964 - Lill-Stina på reportage i Storskogen
  • 1965 - Farbror Pekkas handelsbod
  • 1966 - En småstad vid seklets början
  • 1967 - Gumman som blev liten som en tesked
  • 1968 - Klart spår till Tomteboda
  • 1969 - Herkules Jonssons storverk
  • 1970 - I Regnbågslandet
  • 1971 - Broster, Broster!
  • 1972 - Barnen i Höjden
  • 1973 - Jul i Mumindalen
  • 1974 - Rulle på Rullseröd
  • 1975 - Långtradarchaufförens berättelser
  • 1976 - Teskedsgumman, repris från 1967
  • 1977 - Fem myror är fler än fyra elefanter
  • 1978 - Julius Julskötare
  • 1979 - Trolltider
  • 1980 - Det blir jul på Möllegården
  • 1981 - Stjärnhuset
  • 1982 - Albert och Herberts jul
  • 1983 - Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus
  • 1984 - Julstrul med Staffan och Bengt
  • 1985 - Trolltider, repris från 1979
  • 1986 - Julpussar och stjärnsmällar
  • 1987 - Marias barn
  • 1988 - Liv i luckan
  • 1989 - Ture Sventon, privatdetektiv
  • 1990 - Kurt Olssons julkalender
  • 1991 - Sunes jul
  • 1992 - Klasses julkalender
  • 1993 - Tomtemaskinen
  • 1994 - Håll huvet kallt
  • 1995 - Jul i Kapernaum
  • 1996 - Mysteriet på Greveholm
  • 1997 - Pelle Svanslös
  • 1998 - När karusellerna sover
  • 1999 - Julens hjältar
  • 2000 - Ronny & Julia
  • 2001 - Kaspar i Nudådalen
  • 2002 - Dieselråttor & sjömansmöss
  • 2003 - Håkan Bråkan
  • 2004 - Allrams höjdarpaket
  • 2005 - En decemberdröm
  • 2006 - LasseMajas Detektivbyrå
  • 2007 - En riktig jul
  • 2008 - Med skägget i brevlådan


chokladskalender

En chokladkalender är en kalender som bakom varje lucka har en bit choklad gjuten i jul- eller vintertema. Själva kalendern är oftast tillverkad i plast med ett skal av kartong eller papp.


adventskalender / julkalender

En julkalender eller adventskalender är en anordning med numrerade luckor för december månads dagar fram till jul, vilka öppnas dag för dag.




Adventskalenderns saga började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul.

När Gerhard Lang sedan blev delägare i ett tryckeri kom han ihåg sin barndoms kak-kalender, vilket inspirerade honom till att vid 1900-talets början ge ut den första tryckta adventskalendern, en kalender som förkortar den långa väntan för barnen.

Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund. Året innan hade deras ledare Henny Mörner fått en adventskalender till sina barn från tyska släktingar. Hon fick då idén att göra en svensk version som skulle säljas och inbringa pengar till det svenska flickscoutförbundet.
 Den ritades av Aina Stenberg-Masolle och såldes av Sveriges Flickors Scoutförbund. Nytryck av Aina Stenberg-Masolles kalendrar ges fortfarande ut varje år av scouterna.

mycket intressant=)

julmust

I Sverige har vi druckit julmust sedan nästan hundra år tillbaka. Det började på 1910-talet då nykterhetsrörelsen ville ta fram ett alkoholfritt alternativ till ölen. Det dricks över 50 miljoner liter julmust varje år, det mesta i december.

Julmust är en svensk dryck. Den är svart i färgen och mycket mustig i sin bubblighet och smak. Musten går bra att lagra på glasflaska i ett år, vilket gör den något fylligare. Under påsken benämns must som påskmust, men det är i regel samma recept, även om undantag förekommer. Apotekarnes must innan jul och lagrades ett år innan den såldes under beteckningen julmust.

 Min favorit, skall serveras i rumstemperatur för bästa smak=)


Essensen till merparten av all must som produceras tillverkas av Roberts AB i Örebro. Receptet till musten fick de ursprungliga ägarna från Tyskland där Harry Roberts hade studerat kemi. 1910 startade de tillverkning i Örebro. Receptet är hemligt och endast en person känner till de exakta ingredienserna. Förutom hemliga smakgivare ingår bland annat malt och humle (numera i extraktform).

Försäljningen av Coca-Cola har alltid minskat i Sverige under december. Coca-Cola har varit sammankopplad med julfirande runtom i världen, utom i Sverige där julmusten fortfarande är störst

I början av 2000-talet hade Coca-Cola en stor julkampanj för att försöka få svensken att dricka mer Coca-Cola till julmaten. Kampanjen fick motsatt effekt och försäljningen av Coca-Cola sjönk. Till julen 2004 lanserade Coca-Cola en egen julmust under namnet Bjäre julmust i södra Sverige. I motsats till deras Coca-Cola-kampanj som var av amerikansk typ, var etiketten på flaskan väldigt "svensk" och Coca-Colas namn endast i finstilt. Coca-Cola var nöjda med försäljningen och lanserade drycken i hela Sverige till 2005.

usch...


nu vet ni lite mer om julmust=)


spadproblem..?!

Ska ut på matkulturläger torsdag och fredag... har ett litet problem.. på packlistan stod det att vi skulle ta med en spade....

.. har tre alternativ...



Eftersom jag är den enda i gruppen som har en stor spade ( till höger) så blir det ja som får släpa med mig den på tåget om det är en stor spade vi ska ha med oss.... problem! kom gärna med förslag.. lustiga problem ja har..

jiippii

Har precis beställt en liten shoppingresa till mej å morsan,
3 december far vi å kommer inte hem förrän plånboken är tom=)


ja saknar också Arne weise

ja vet.. ja ljög. blev inte sista inlägget för idag. hittade nått annat kul!



5:te och sista inlägget för idag...=)

såå sugen på jul nu=)
är egentligen förbjudet att se detta klipp före julefton..
men eftersom de bara pratar engelska så gills det inte=)
Dubbat ska det va. å det är det på julafton!


faasen va inlägg det blev idag=)

Visste ni föresten inte hur man gör glass så kommer det här....=)











hihi

Nu du Milla.. ska ja lägga in en jullåt till=)

hehe.. nu ä det jul igen.. meed bilder från trolltyg i tomteskogen=)


all helgona

Patrik och jenny och erica va här nyss..
ja å mamsen göljde me dom till veta. till minneslunden
och la en krans och tände ljus för pappa!

Det kändes väldigt lugnt och mysigt på nått sätt.
Erica hade gjort en krans och här hemma skrev hon en lapp till  sin farfar,
att det va hans krans och massa hjärtan på.. hon ä så go ungen=)




Min älskade make
vår kära pappa, farfar
och son

Anders
"Ante"
Karlsson

* 14 augusti 1951
+ 17 februari 2008

Marie
Patrik och Jenny
Erica
Niklas
Karin
Mamma
Övrig släkt och vänner

Stilla, så stilla du käre
nu slumrar
Bort från sjukdom och
strid
Stor är vår saknad men
dock vi dig unnar
vila i frid

1:a advent om 4 veckor!

japp.. så ä det..  känns gött. längtar.. så mysigt, hela december..

Hittade ett klipp ja å Tessan har pratat om.. så mysigt med musiken.. men ärligt talat ä julmust godare än cola!=)



puss

Hej hopp

Ja åker inte till Ewe och jens ikväll.
 tappat sugen totalt, tråkigt men sant.. j
a skulle kunna gå ändå,
men känner att ja inte kommer få så mycket ut av kvällen..

hoppas alla andra får jättekul!

ja ska istället va hemma å ta det lugnt..  lägga mig tidigt.. ä astrött känner ja!

men men.. vi hörs puss

RSS 2.0